Posted on

Sentimentet är sämsta på mycket länge, tekniskt ser det illa ut och priset är inne i en kapitulationsfas, men före man tar några beslut gällande sin silverposition kan det vara värt att titta på vad som hänt historiskt för detta har hänt förut. 1970, före den historiska uppgången för silverpriset på över 3,000% såg det riktigt illa ut tekniskt, priset hade precis brutit ned i en stor triangelformation och rasade snabbt 20%, se graf:

silverbreakdown2

Det var säkerligen många som sålde där pga teknisk analys, men de fick snabbt ångra sig då silver strax efter att ha brutit ned satte sin sista botten före en enorm uppgångsfas, se graf:

silverbreakdown1970

Detta är vad som hände då och kan vara en varningssignal för dem som försöker ta TA på för stort allvar istället för att ha fokuset på fundamenta. TA sa sälj, FA sa köp, samma mönster utspelar sig nu ca 45 år senare. Silverpriset har brutit ned genom en stödnivå som etablerats senaste året, se graf:

silvertoday

Samtidigt ser fundamenta ser väldigt bra ut, bör man sälja? Är det värt att ta beslut på TA i en marknad där prissättningen styrs av en aktör? Rent logiskt bör TA skrika sälj före en stor uppgång baserat på hur priset sätts, inte bara är det logiskt, historia visar att så är fallet.

Kommer samma scenario utspelas nu som det gjorde 1970? Ted Butler säger att kommande botten kommer att bli den sista botten före priset rusar mot nya höjder, precis som det gjorde 1970, enligt honom beror detta på tillgång efterfrågan dvs fundamenta och det gick säkerligen att se samma indikationer 1970. Personligen blir jag inte förvånad om de som styr priset skapat dessa stödnivåer för att skrämma ut silverinvesterare som glor för mycket på tekniska nivåer, om denna teori är korrekt är det vi ser nu väldigt positivt.