Franco Nevada, ett av världens största royaltybolag inom ädelmetaller, plockade 23 december in en royalty på Victoria Golds huvudprojekt Eagle (länk). Det rör sig inte om några större summor, Happydays skrev följande i kommentarfältet:

Det finns lite olika typer av royaltys. GRO.v köpte för ngra år sedan en 2% GSR-royalty (gross smelter return) avseende Eagle-projektet och en 1,5% NSR-royalty (net smelter return) avseende VIT’s Lynx Zone. Totalt betalade man $9M för detta.

Franco Nevada köpte dessa royaltys för $7M i slutet av 2014 och det ger dem rätten att erhålla 2% av intäkterna från Eagle efter smältningsprocess t.o.m. $1M varefter procentandelen sjunker till 1%.

Det är signalen som skickas som kanske är mest intressant, varför köper ett så stort bolag en såpass liten royalty på ett projekt de har kapacitet att finansiera till produktion om de inte tänkt göra detta? Slutsatsen får antas vara att Franco gjorde transaktionen inför ett större royaltyköp på Eagle och kringliggande zoner. Phoenix_trader på SH skrev följande ang detta:

Just so no one forgets the wisdom of this move by FNV. FNV will assist VIT in arranging the financing to get the royalty stream flowing. XXXXXXXXXXXXXXXXXX Franco Nevada buys Eagle and Lynx royalties Huge news folks, FNV is the largest streamer in the world. They paid 20% 0f VIT’s market cap for the royalties. EAGLE IS GOING TO BE A PRODUCER. Gold Royalties Corp. has entered into an agreement with Franco-Nevada Corp. providing for the sale of two of its gold royalty interests from within its 20-royalty portfolio, being the Eagle and Lynx gold royalties, for gross proceeds of $7-million (U.S.).

Väldigt intressant. Notera också att Victoria Gold ändras finansieringssumman i senaste presentationen från tidigare $430 miljoner till $400 miljoner. Detta skulle betyda att de ej behöver ta in några pengar via PP, de har blivit lovande banklån på upp mot $250 miljoner, och tidigare pratat om att de kan lyfta $150 miljoner på royaltyförsäljning = $400 miljoner.

En finansiering till produktion utan någon utspädning vore bästa tänkbara scenario med tanke på hur låg kursen är. Det vore också fantastiskt om de lyckas då det skulle betyda att de gått igenom en av de värsta kriserna för sektorn med NOLL UTSPÄDNING och en producerande gruva. Det blir inte bättre än så?