OBS: detta är ett inlägg från 2013

Royal Gold rapporterade nyligen rekordintäkter och att de vill använda sin kassa på en miljard dollar till att köpa fler royalties, läs här: Royal Gold Reports Record Revenue for Fiscal 2013, the Acquisition of a Royalty on El Morro

we continue to look for opportunities to put our $1 billion in available liquidity to work for our shareholders on other quality properties

Men Royal Gold är inte ensamma, de tillsammans med andra royalty- & streamingbolag har över $4 miljarder i köpkraft och samtliga scannar marknaden efter möjligheter att finansiera guld- och silverbolag. Det är förmodligen pga denna konkurrens som Silver Wheaton betalade enorma $2,5 miljarder för bara 100,000 oz per år av Vale. Detta ger en helt annan bild av läget än den som sprids på diverse siter om att guldsektorn står inför en finansieringskris där det kommer vara omöjligt att ta in pengar och 500-1000 guldbolag kommer försvinna, gå i konkurs.

Men royalty- & streamingsektorn är inte heller ensam om att ha stora kassor, de stora guldbolagen har större kassor än någonsin. Jag skrev för ett tag sedan om New Gold som är en förhållandevis liten guldproducent, de hade då en kassa på ca $600 m som användes nyligen till att köpa guldbolaget Rainy River för ca $370 m. Det är bara ett av flera köp i den pågående uppköpsvågen i guldsektorn där kassorna omvandlas till guld i marken. Under de senaste året har de flesta bolagen med över 1 miljon oz försvunnit från marknaden, objekt som annars hade varit kandidater för royalty & streamingbolagen.

Slutsatsen är att tillgången på pengar är enorm samtidigt som tillgången på guldtillgångar i marken är extremt låg och situationen blir ständigt värre. Obegränsade mängder luftpengar söker en ytterst begränsad mängd guld, det är inte svårt att lista ut hur det kommer sluta.