Primero köpte nyligen Brigus Gold för ca $220 miljoner, Brigus sitter på ca 1,5 miljoner oz guld och har kapacitet att producera ca 70,000 oz/år. Med Brigus gruva i portföljen kommer Primero producera ca 190,000 oz guld och ca 3 miljoner oz silver per år. All in sustaining cash cost ligger kring $1,100/oz. Idag ligger bolagets marknadsvärde vid $1,1 miljarder.

Från ett logiskt perspektiv baserat på den officiella (felaktiga) teorin om hur marknaderna fungerar och dess struktur är det väldigt konstigt att Primero väljer att köpa en gruva med såpass låg produktionskapacitet och hög produktionskostnad när det finns alternativ som är betydligt billigare. T.ex har både Victoria Gold och Geologix Explorations projekt som har lägre produktionskostnader och mycket högre kapacitet. Deras sammanlagda börsvärden är endast ca 25% av vad Primero betalade för Brigus.

Det blir ännu mer konstigt med tanke på att Eduardo Luna som sitter i Geologix ledning även sitter i Primeros ledning, de är mao väl medvetna om alternativen. Detta är dock inget ovanligt borta i Kanada, större bolag gör gång på gång affärer som verkar extremt korkade, exempelvis köpte New Gold först Blackwater för makalösa $550 m som sedan visade sig ha en IRR vid 10% (inte ekonomiskt brytbart), sedan köpte nyligen Rainy River för $370 m som visade sig ha ett NPV vid $438 och IRR vid 13%, mao katastrof.

Så New Gold har spenderat närmare en miljard på projekt vars lönsamhet inte är i närheten av t.ex Geologix Explorations eller Victoria Golds vars totala marknadsvärde bara var 5% av summan de spenderade på värdelösa projekt. Dessa galna affärer visar att bolagens främsta syfte inte är att göra bra affärer, exakt vad de sysslar med är oklart och bara deras största aktieägare kan ge ett korrekt svar.

Det faktum att dessa bolag drivits så lågt utan att ha blivit uppköpta har skapat fantastiska undervärderingar, få ser det nu eftersom de bara tittar på kurserna istället för bolagens fundamenta. De som redan listat ut att bolagens fundamenta inte har med bolagens kurser att göra kan vända dessa extremt skeva värderingar till sin fördel. Personer som som har en felaktig teori om hur denna marknad fungerar riskerar att sitta utan aktier i de mest undervärde bolagen när det vänder.