Dollarindexet (DXY) passerar idag 100 för första gången sedan 2003 efter en historisk uppgångsfas senaste månaderna:

Starkaste valutan i världen, trots QE och allt det där. USA har tryckt pengar och samtidigt sett sin köpkraft explodera, logiken är noll men man kan ju inte annat än att konstatera att Ben Bernanke är ett geni. Anledningen till att sånt här överhuvudtaget kan ske är att marknaden är kontrollerad av så få aktörer som sätter den växelkurs de känner för, de som ger ut världens valutor ur intet genom att knappa siffror på bankkonton makes the rules.

Det är inte första gången vi ser sån här styrka i USD:n, sedan 70-talet har vi sett två liknande uppgångar och båda har visat sig vara slutfasen i en lång uppgångsfas. I grafen nedan har jag lagt in dollarindexet och guldpriset med topparna markerade. Som ni kan se sammanfaller topparna med bottnar i guldpriset:

Poängen är att detta kan indikera slutfasen för en längre uppgångsfas i dollarn, som startade 2008 och att det för guldpriset är väldigt positivt. Trots att många guldinvesterare verkar vara extremt negativa borde de se detta ur ett större perspektiv och förstå att historia nu starkt talar för guldpriset. OBS att detta bara är historiska exempel och inget annat, historia behöver inte upprepas.

Tänk också på att kommande svaga period för indexet kommer sammanfalla med införandet av SDR:s, den nya världsvalutan. För att bygga opinion, dvs för att få amerikanska folket att acceptera SDR:s krävs att dollarn trashas först. Därför kommer nästa fas bli extraordinär, pentagon insiders pratar om ett guldpris kring $8000-10000/oz inom fem år när detta sker.