Sedan 2005 när jag började följa guldmarknaden mer noga har en hel förändrats tack vare internets framfart. På bara tio år har flödet av information möjliggjort att intresset för ädelmetaller ökat kraftigt, en process som pågår just nu i det “tysta” (för de som inte lyssnar). Imo är detta bara början.

Ett sätt att mäta denna process är att bevaka youtubestatistik (jag gör antagandet här att youtubes statistik är någorlunda korrekt), framförallt antalet prenumeranter på stora guld- & silverfokuserade kanaler. 2005 var youtube relativt okänt för de stora massorna, idag använder alla plattformen. Det fanns då inte någon stor etablerad youtubekanal som fokuserade på guld & silverinvesteringar, idag har vi hundratals stora kanaler.

Bland de största har vi t.ex:

1.) Guld- & Silversäljaren Mike Maloneys promotion kanal Whygoldandsilver med över hundra tusen prenumeranter och över 15 miljoner visningar totalt sätt.

Skärmavbild 2015-03-23 kl. 10.19.40

2.) Silversäljaren Chris Duanes kanal TruthNeverTold med över 80,000 prenumranter och över 15 miljoner visningar

Skärmavbild 2015-03-23 kl. 10.22.53

3.) SGTreport, med över 60,000 prenumeranter och över 17 miljoner visningar totalt sett

Skärmavbild 2015-03-23 kl. 10.25.07

Utöver dessa finns mängder av kanaler med mellan 10,000 till 50,000 prenumeranter. Notera att alla dessa knappt hade några alls när de registrerades. Det har vuxit väldigt snabbt, och fortsätter göra så trots att guldpriset fallit sedan toppen 2011. Utöver de stora kanalerna finns det tusentals enskilda kanaler som laddar upp klipp om guld & silver, vissa med flera hundra tusen visningar. Mao, det pågår en informationsexplosion, samtidigt som banker och centralbanker öser ut pengar ur intet, en stor falskmyntningsprocess.

Jag ser inget i nuläget som kommer att få denna process att avstanna, tvärtom tyder allt på att den kommer fortsätta att accelerera. Vad betyder det för ädelmetallspriset kortsiktigt? Förmodligen inte mycket, men ge detta tio år till och det kommer att ha byggts en mäktig arme av “informerade” guld- & silverinvesterare som bygger på sina innehav kontinuerligt.

Ett litet problem är bara att de som dikterar prissättningen sannolikt ser denna trend och kommer att ha höjt priset mycket innan den stora massan vaknar för vad som pågår och vill ta skydd. Det är potentiellt väldigt mycket värt att identifiera sånna här trender i tid och positionera sig före ev prisjusteringar. Få ser vad som pågår nu, de som gör det kommer bli rikligt belönade imo, åtminstone på sikt.