Två silverbolag som funnits på min radar senaste åren är Revett Minerals och Commonwealth Silver, båda sitter på silvertillgångar av hög kvalité i USA. Förra veckan fick vi veta att Hecla Mining ska köpa Revett för $20 m, för denna summan får de 229 moz silver och 2 miljarder “pounds” koppar. Uppköpets prislapp motsvarar ca $0,1/oz, samtidigt som silverpriset ligger kring $16/oz, billigt kan tyckas. Notera att detta är en av världens största silvertillgångar.

Av en ren tillfällighet tog jag mig en titt på ett tidigare okänd junior för någon dag sedan vid namn Marlin Gold Mining, det visade att de, den 30 mars, ska köpa Commonwealth Silver för $11.25 m. Commonwealth, som håller till i Arizona, en bit ifrån Wildcat Silver, sitter på ca 35 moz silver & ca en halv miljon oz guld, med IRR efter saktt på 58% och NPV 5% discount strax över $100 miljoner. Summan som Marlin betalar hamnar mao väldigt långt under NPV, också billigt kan tyckas, särskilt om man tror på högre ädelmetallspriser framöver.

 

Varför är detta intressant?

Bara inom loppet av några dagar har två av de i min ögon mest intressanta projekten slukats av större silverbolag. Detta i en marknad där det redan var brist på silvertillgångar ägda av mindre bolag efter att jättarna köpt upp allt i sin väg.

Tillägg: För några månader sedan slukade Coeur Mining -> Paramount Gold (som sitter på en väldigt intressant silvertillgång i Mexico. Här var prislappen en helt annat: $146 m. Pre-tax NPV vid 5% discount iofs $707, men ändå.

Utöver uppköpsvågen har silverbolag tagit aktiepositioner i samtliga mindre silverbolag (Silver Range kan vara ett undantag), Coeur har varit väldigt aktiva och äger flera procent i International Northair Mines, Soltoro, Huldra Silver och Silver Bull Resources, de ägde även en stor del av Commonwealth Silver. Hecla har köpt en del av Dolly Varden och försökte för inte så längesen köpa upp U.S. Silver & Gold inc.

Samtidigt som denna process sker har Wildcat Silver gått in i någon form av kapitulationsfas och når lägsta nivån sedan maj 2009, då deras tillgång var ca 1/10 av vad den är idag. Kom ihåg att Silver Wheaton köpte ca 10 miljoner aktier till 1,3 cad 2011. Kurs nu, ca 24 cent. Även om Wildcat Silver har problem att utveckla sitt projekt har kursen drivits så lågt att det nu antagligen är köpläge. Wildcat kan i nuläget ses som en silverbank, visst, de får inte ta upp sitt silver, men de äger tillgången i marken. Kan bli intressant när silverpriset tar nästa skutt uppåt.

Wildcat Silver

 

Silverbolaget Levon Resources har gått i motsatt riktning, kursen har dubblats sedan årsskiftet, värt att notera.

Silverbolag jag gillar just nu är:

Wildcat Silver
Soltoro
Silver Range
Dolly Varden