Guld/kopparbolaget Goldquest Mining (GQC.v) steg över 60 procent i värde förra veckan, kanske inte så attraktivt att köpa kort sikt, men på längre sikt är det en väldigt intressant aktie. Bolaget gjorde 2012 ett helt nytt fynd med ovanligt höga halter (de högsta vi sett på många år) i Dominikanska Republiken, sedan dess har aktien fallit tillbaka hela vägen till där den låg innan fyndet gjordes.

Ett fantastiskt läge för värdeinvesteraren. Det finns betydligt mer underliggande värde (3,2 eq moz guld) idag än det fanns före fyndet gjorde (0 oz guld). Ett ytterligare utmärkt exempel på att fundamenta ej styr aktiers värden över långa perioder, det är det faktum som skapat vad jag ser som ett utmärkt läge att plocka in en högkvalitativ tillgång till väldigt attraktiv kostnad per ounce. Goldquest har släppt en PEA på projektet, med följande highlights (OBS att siffrorna är baserade på $1,300/oz guld):

 

  • A 15 year underground mine producing an average of 90,000 ounces of payable gold and 15.6 million lbs. of payable copper for each year of full production in two concentrates from 3,800 tonnes per day (129,000 ounces of gold equivalent (“AuEq”))
  • All-in sustaining costs (“AISC”), net of copper and minor silver by-products, of $353/oz for 90,000 ounces of gold per year consisting of on-site operating cash costs (net of by-product credits of $557/oz) of $153/oz, concentrate transportation and Treatment Charges /Refining Charges (“TC/RCs”) costs of $147/oz, royalties of $21/oz and sustaining capital of $32/oz
  • Metal recoveries are estimated to be 83% for gold and 91% for copper resulting, after allowing for transportation and TC/RCs, in net payable gold of 79.2% and net payable copper of 86.5%
  • Total Life of Mine (“LOM”) revenue of $2.35 billion, an undiscounted pre-tax cash flow of $0.86 billion ($0.60 billion post tax), producing 1.26 million ounces of payable gold (1.81 million payable ounces of AuEq.) from processing 18.5 million tonnes grading 2.69 g/t and 0.61% copper with a Net Smelter Return of $117 per tonne and cash operating costs of $58.69 per tonne
  • Total LOM capital cost of $374 million, which includes an initial capital cost of $333.5 million and a sustaining capital cost of $40.4 million
  • Pre-tax Internal Rate of Return (“IRR”) of 19.7% (15.1% after tax)
  • Pre-tax Net Present Value (“NPV”) of $318 million based on an 8% discount rate ($176 million after tax)
  • Pre-tax NPV of $471 million based on a 5% discount rate ($274 million after tax)
  • Of the mineral resources used in the PEA mine plan, 80% are from the indicated category
  • The PEA contemplates an environmentally sensitive approach, including a small surface footprint and no use of cyanide on site, seeking to minimize the impact on the environment and the local communities

 

IRR efter skatt på 15,1% vid $1,300/oz guld kanske inte låter jätte attraktivt. Men det är här man måste ta med marknadsvärdet i beräkningarna. Goldquest kring 10 cent motsvarar kring $10 i marknadsvärde per oz guld i ett helt nytt distrikt där potentialen för nya fynd inom Goldquests claims är möjliga. Bolaget kommer också inom några veckor släppa en uppdaterad, optimerad PEA på projektet som kommer använda en ny “mine plan” där höga halter kommer vara fokus ist för mängd oz/år vilket leder till högre IRR men lägre NPV. Eric Coffin skrev följande om kommande PEA (PEA 2.0):

PEA 2.0 – Why it will be Much Better. GoldQuest recently announced a new PEA was underway. That news release gave some clues to what management has planned. The key to improving the PEA will be getting the capital costs down. This will improve the NPV and particularly the IRR which is highly sensitive to upfront capital costs. Bankers want to see a high IRR number, at least 25% pre-tax would be ideal. The lack of an impressive IRR number was the biggest knock on the original PEA. Fisher and Espaillat are all too aware of this. There wouldn’t be a new PEA in the works unless the IRR and NPV could be substantially improved. This isn’t a science experiment. So how will they do it? The recent news release gave some clues. GQC will focus on the high grade portions of the resource at Romero. One obvious change this implies is a lower production rate. There is no need to mine 3800 tonnes per day if you are going to key in on the highest grade areas. You could easily get away with 2000-2500 tpd and still produce a lot of gold and copper. This change would create a host of savings from a smaller mill to less underground rolling stock and less site infrastructure. That one change could easily save tens of millions. A smaller and simpler production plan should also get rid of the need for a shaft and underground crusher setup.

Detta är något som potentiellt kan trigga ett rally, men som absolut inte behöver göra det då fundamenta ej har haft någon större effekt på aktiekurser senaste åren. Något som däremot verkar ha det är nya höghaltiga fynd och om det är någonstans det finns potential att göra det så är det just i det område där de verkar, en helt orörd trend där Goldquest sitter på den bästa marken. Det är den stora kickern som på sikt imo är värd att hålla i portföljen på sikt. De har pengar och de borrar nu, senast de träffade steg aktien 4,000% på vara några veckor.

Skärmavbild 2015-04-26 kl. 11.09.39