Vid bara några tillfällen tidigare har guldaktieindexet HUI rasat så mycket på en månad, i grafen nedan motsvarar varje stapel en månad:

Vad jag kan se är det bara en månad vid kraschen 2008 som är större än det ras vi hittills sett i juli 2015 hittills. Tittar man på en av tungviktarna i indexet, Barrick Gold, så kan vi se att den rasat hela vägen ned till stödnivåer från 1989:

Samtidigt som detta brutala ras i guldaktier inträffat har penningmängder världen över expanderats kraftigt, det kan antingen ses som ett stort misslyckande att dessa tillgångsslag som hade förväntats skydda mot inflationen gjort det motsatta, men det kan också ses som en enorm möjlighet att köpa något som rasat 80-90 procent när det borde ha stigit i värde. Det är inte första gången ett stort ras följs av en stor uppgångsfas där förmögenheter skapas, se t.ex: