För någon vecka sedan plockade jag in ett högkvalitativt silverbolag i portföljen, Silver Range Resources (SNG.v). Deras ‘flagship project’ ligger i en region med låg politisk risk, de har stora mängder silver i marken och ledningen är kompetent med bra track record. Bolaget är ett dotterbolag till ett annat bolag (Strategic Metals, SMD.v) verksamt i samma region och detta bolag äger 20 procent av detta lilla silverbolag, Strategics kassa idag ligger kring $40 m, detta är en viktig faktor eftersom deras största aktieägare sannolikt inte kommer låta Silver Range gå i konkurs, dvs de har ett egenintresse av låg utspädning och överlevnad.

Nu till det intressanta: Silver Ranges marknadsvärde var för några veckor sedan nere på $1 m, vilket betyder att man kan plocka in en procent av hela bolaget för va 60,000:-, en procent motsvarar ungefär en halv miljon ounces silver i marken. Alltså, för 60,000 kr, får man ca en halv miljon ounces silver i marken, och då har jag inte räknat med alla basmetaller som samma tillgång innehåller, eller alla +1000 g/t silverfynd som de borrat på flera ställen runt om projektet.

Skärmavbild 2015-12-06 kl. 11.40.03

Tänk dig att du med två bra månadslöner kan köpa så mycket silver i marken, samtidigt som man kanske får en procent av normalvillan i en svensk storstad. Är detta på riktigt? Yes, och det är imo den största felallokeringsbubblan någonsin. Ett annat sätt att se på det, säg att du kunde köpa alla aktier i bolaget för 0,02 cad, marknadsvärdet översatt i svenska kronor blir 7 miljoner kronor och motsvarar ca 45 miljoner ounces silver i marken. Väg 45 miljoner ounces silver mot en normalvilla i en svensk storstad, vad har mest underliggande värde? Ser du vilken enorm möjlighet det här motsvarar?

Bara för att nå en rättvis värdering per ounce behöver Silver Range stiga flera tusen procent, vid dagens silverpris. Jag har inte ens vägt in framtida prisuppgångar för silverpriset i detta, tänk dig uppsidan i silverpriset + uppsidan i Silver Ranges kurs från 0,02 cad i förhållande till uppsidan en svensk normalvilla i en storstad. Vad hade du valt?