Det börjar se riktigt intressant ut för guldaktierna. Jag tror att guldaktierna kan potentiellt ha bottnat men guldet fortfarande kanske har en nedgång kvar. Krävs dock lite mer styrka från guldaktierna för att bekräfta detta.

Gold vs HUI weekly

Om vi kollar på bilden så ser vi att guldet bottnade under 2008, dock inte förrän 2009 bekräftades bullmarknaden för PM markanden. Den första signalen var de stora divergenserna mellan guldet och guldaktierna. Det vi kan se är att guldaktierna gjorde nya toppar medans guldet fortfarande inte bröt ut på uppåtsidan dvs att guldet laggade i förhållande till guldaktierna.

Inte förrän 2011 så började istället guldaktierna göra lägre lows medans guldet inte gjorde det. Från ett nedgångsperspektiv så laggade guldet ännu en gång efter guldaktierna. Den stora divergensen som skedde var under 2012 då guldet INTE gjorde ett nytt low medans det blir frittfall i guldaktierna, även här kan man se hur guldet laggade i förhållande till aktierna.

Inte förrän under veckan så var det första gången där guldet gjorde en ny low medans guldaktierna inte gjorde det! Om vi kollar sedan 2008 så har guldet nästan alltid laggat efter guldaktierna.

För att bekräfta en botten för guldet så måste HUI ta sig över sin senaste top som är på 140. Vi är enbart 19 punkter från den nivån. Om HUI skulle kunna ta sig över denna nivå (helst till 150+) så är oddsen för en ny bullmarknad högre än vi någonsin fått under senaste 4 åren.

*Jag noterade att den gröna första gröna rutan mellan 2014-2015 är en visuell bug från programmet, varken guldet eller guldaktierna gjorde en ny low.