Det här inlägget är en observation av historiska mönster, inte vad jag tror kommer att hända.

Skrev om det för ca ett år sedan här:

Kan guldpriset stiga 70 procent på tre månader igen?

Svaret på frågan är ja, det har hänt förut i en liknande situation, och det kan därför självklart inte uteslutas att det händer igen. Det skulle ta dagens guldpriset till ca $1800/oz i mars. OMÖJLIGT! Nej. Sannolikt att det händer exakt som det hände då? Nej.

Sedan förra året har MACD-indikatorn fallet ännu mer (se graf), vilket gör en potentiell motreaktion ännu kraftigare. 1982 hade guldpriset fallit från en liknande topp och MACD var extremt översåld, motreaktionen när priset väl vände blev en 70 procents uppgång på bara tre månader. Så här såg det ut då och nu:

Guldpriset

Förr eller senare kommer priset att bottna och baserat på vad som hände 1982 bör ingen bli förvånad ifall guldpriset får se något liknande. Med tanke på hur kraftiga reaktionerna kan bli efter översålda nivåer är det viktigt att ha med det i sina beräkningar när en portfölj byggs. Att det är väldigt få som ens ser detta scenario som möjligt ökar i mina ögon bara chansen att det kan hända igen.

Det är också logiskt att en kraftig motreaktion väntar efter en sådan priskorrektion priset gått igenom sedan 2011, men detta är en 100 procent kontrollerad marknad, där inga prisförändringar sker på ren chans. Kanske är det precis den här typen av prisuppgång de som styr priset vill skapa eftersom den skulle vara så snabb att väldigt få hinner positionera sig, vilket ligger i deras intresse.