Sedan årsskiftet har pengarna börjat flöda mot ädelmetallssektorn vilket resulterat i finansieringar bland väldigt många bolag. Dessa bolag sitter därför på relativt välfyllda kassor som används till nya explorationprogram, derisking, M&A osv. Mao, sektorn har från årsskiftet gått igenom en finansieringsfas, som nu tar oss till en nyhetsfas.

Det är i den här fasen som bolag går från konkursvärderingar till värderingar som majoriteten några månader tidigare trodde var helt omöjliga. Resultatperioden börjar i sommar på allvar och här är en uppdatering av de bolag som jag finner intressanta:

Victoria Gold:

Bolaget går in i den mest intressanta perioden i dess historia. Uppdaterad FS, finansiering spikas + kontruktionsstart, allt detta inom 9 månader. Se markering i graf över hur kort denna period är ur ett större perspektiv:

Om perioden med kommande nyhetsflöde sammanfaller med en prisuppgång för guld så kommer antagligen Victoria Gold fortsätta mot nya höjder och bryta motståndet vid 1,6.

Borrresultat fortsätter att välla in, och hittills har de varit så bra att de nyligen valt att expandera borrprogrammet med 50 procent. Det är svårt att få något riktigt grepp om hur stor potentialen är men jag har en känsla av att många kommer bli överraskade över hur stort det här systemet är. Det är drömsituationen för en råvaruinvesterare att vara i början av en ny bullmarket och vara placerad i projekt som bara växer och växer. Det är just de projekten som besitter dessa väldigt sällsynta karaktärer som tenderar att överraska på uppsidan.

Hur högt kan aktien stiga kommande period om allt klickar?

Arizona Mining:

Inget nytt förutom att aktien har skjutit i höjden och kommer antagligen fortsätta att göra det när resultat fortsätter att släppas. +500% sedan årsskiftet, är det för sent? De enkla pengarna är åtminstone gjorda och jag ser att det finns bättre alternativ för silverinvesterare, men de kräver högre risktolerans.

Silver Range Resources:

Det har inte släppts någon ny information kring bolagets nya projekt, men antagligen håller de på att analysera den data som finns tillgänglig i syfte att bestämma vad nästa steg är, dvs vilket projekt man ska marknadsföra och påbörja exploration. Den stora frågan för aktieägare kort sikt är, var hamnar kommande finansiering på. Med så stark ägarbas och ledning kan det imo bli en positiv överraskning (PP på högre kurser än dagens).

Auryn Resources:

De har fyllt sina kassor och påbörjat borrandet vid sitt höghaltiga projekt i Nunavut, men de har också fortsatt plocka in Peruanska projekt i portföljen. Mitt fokus är dock fortfarande helt på Nunavut, det är där närliggande kickers ligger, närmare bestämt, extremt höghaltiga guldfynd. Just det som visat sig vara mest kursdrivande i en bullmarknad.

Vet ej när första resultaten börjar släppas, men det borde inte dröja länge till

Silver Bull Resources:

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är Silver Bull en aktie som ger hävstång mot silverpriset pga av dess NPV har sånt häv mot prisförändringar i underliggande. Från botten har silverpriset stigit 34%, under samma period (ungefär från årsskiftet till maj) steg Silver Bull nästan exakt 500% från botten till topp. Det finns också en väldigt tydlig korrelation mellan de båda, här är silverpriset och SVB i samma graf:

Silver Bull Resources & Silverpriset

I övrigt har de tagit in pengar, men bara tillräckligt för administrativa utgifter, dvs inte pengar avsedda för att utveckla projektet, vilket de inte heller behöver göra så länge det de redan har i marken ger såpass bra kursutveckling. Notera även volymerna i aktien, de har varit extremt höga senaste veckorna. Jag ser den här dippen som ett sista läge att plocka in Silver Bull till ett hyffsat pris innan den drar mot högre höjder (då man vill luta sig tillbaka och vara positionerad).

Pilot Gold:

Har inte så mycket nytt att kommentera sedan senast, väldigt bra resultat vid Goldstrike släpps titt som tätt och snart kommer även resultat från nyligen påbörjat program vid Kinsley Mountain. För er som inte minns detta projekt se följande releases:

December 9, 2014 Nevada Sunrise JV Partner Pilot Gold Reports 10.1 G/T Gold Over 39.6 Metres At Western Flank Target, Kinsley Mountain, Nevada
September 10, 2014 Nevada Sunrise JV Partner Pilot Gold Reports 6.16 G/T Gold Over 45.7 Metres at Western Flank Target, Kinsley Mountain, Nevada
July 10, 2014 Nevada Sunrise JV Partner Pilot Gold Reports 5.59 G/T Gold Over 38.1 Metres at Kinsley Mountain
June 5, 2014 Nevada Sunrise JV Partner Pilot Gold Reports 3.35 G/T Gold Over 41.1 Metres From Surface at the Right Spot Target, Kinsley Mountain

 

Geologix Explorations:

Sist men inte minst, GIX har inte släppt något nytt, men kursen har stigit från botten vid 1,5 cent till högst 7. Detta borde göra det möjligt att finansiera i nuläget, även om utspädningen blir stor och det gör lite ont för aktieägarna. Tekniskt ser allt bra ut med en tydlig etablering över MA60, samt högre toppar och högre bottnar.

Även om risken är lägre idag än senast jag skrev om dem kvarstår den stora frågan, kommer de att överleva, svaret pekar mer åt ja hållet men frågan är fortfarande inte besvarad och därav den fortfarande sjukligt låga kursen i förhållande till underliggande fundamenta.

Geologix kan i nuläget ses som en option på en ekonomisk + permittad gruva. Allt som står emellan att optionen är way out of money (nuläget) till in the money är pengarna. Och detta är som tidigare nämnts precis den typen av hävstång jag letar efter. Det var exakt samma situation för Wildcat Silver vid 5 cent 2009. Risken är extremt hög, men avkastningen om svaret på överlevnadsfrågan blir ja så kommer avkastningen bli väldigt stor.