Här är några grafer som kan användas för att avgöra huruvida guldaktierna är dyra eller billiga ur ett historiskt perspektiv, inklusive mina slutsatser:

Först det vanligaste måttet, dollar. I grafen nedan är guldaktierna prissatta i dollar och visar prishistoriken f.o.m sent 90-tal. Indexet ligger idag på samma nivåer som det låg på sent 90-tal, trots inflationen och värdeminskningen i dollarn sedan dess (!?!?). Minus 63 procent från toppen 2011. Även om du skiter i dollarns värdeminskning och bara går på grafen nedan blir svaret på frågan om de är dyra nu ett tydligt NEJ. Tänk på det, det går att köpa guldaktier till samma pris som på 90-talet, när guldpriset låg 60-80 procent lägre, samt dollarns värde mer än halverats. Mind-blowing imo.

Guldaktierna prissatta i USD

Next, guldaktierna prissatta i guld. Kanske det mest korrekta sättet att värdera guldaktierna är i guld. I guld prissatt är guldaktierna extremt billiga. Bara under korta perioder har de legat så här lågt. Det vi sett sedan tidigt 2016 är bara en liten motreaktion i en enorm bear market som startade redan 2003. Om vi är inne i en ny bull market, så är det här bara början.

Guldaktierna prissatta i guld

Och till sist, guldaktierna i förhållande till börsen generellt, S&P500. Här syns det också tydligt att guldaktier bara under korta perioder varit så här lågt och den lilla återhämtning vi sett är knappt märkbar. I mina ögon är valet enkelt här, sälj “vanliga aktier” och gå in i guldsektorn, sällan har valet varit så här enkelt. Enligt detta mått är guldaktierna extremt undervärderade trots den återhämtning som skett.

Guldaktierna vs S&P500

Enligt fondförvaltaren Michael Belkin som nyligen intervjuades på KWN, ska HUI (prissatt i dollar) i första fasen ta sig upp till tidigare ATH. Mao, guldaktierna är fortfarande i startgroparna. Jag ökar mina innehav varje månad.