Text och charts av Bara-bra:

Om ryska börsen. Att den har gått ned en hel del sedan 2011 när råvaror började toppa ur och efter Ukrainakrisen med USA o EU på ena sidan och Ryssland på den andra, torde vara allmänt bekant efter all massmediabevakning. Men att ryska börsen gått upp 50% sedan jan 2016 är det inte många som känner till.

Ryska börsen

Tittar man sedan på hur rubeln utvecklat sig mot usd finner man till sin häpnad att king dollar tappat 50% mot rubeln sedan jan i år. Det var ett jäkla kackel på media när det gick åt andra hållet men knäpptyst sedan dess

Rubeln

Så effektivt med ryska börsen uttryckt i usd har den gått upp 100% från feb i år. Utan att man hört så mkt som en suck från massmedia. Är inte det märkligt?

Från jan. Annars brukar dom inte ha svårt med köptips (både möjliga o omöjliga)

Nu kommer vi till det riktigt spännande. Utvecklingen av ryska börsen sedan årsskiftet jfrt med ett oljechart är praktiskt taget karbonkopior av varandra ur teknisk synvinkel och projektioner.

Så hur gick det här till? Är man det minsta konspiratoriskt lagd skulle man kunna få för sig att Obama som surat till ordentligt på Putin för att Ryssland hade synpunkter på USAs försök annektera Ukraina för oljans skull or whatever, ville straffa Putin och Ryssland för att dom blandade sig i. Bästa sättet straffa Ryssland vore att krascha priset på oljan. Nåväl utan vidare betänkligheter mot ev miljöförstöring som resultat av fracking o shelling beordades full speed ahead att knäcka Ryssland ekonomiskt och priset på oljan dök. Tyvärr sköt Obama sig själv i foten eller vapnet backfired hur man nu vill formulera sig, för den som blev mest skadad i oljekriget var USA och dess banker när deras egen oljeindustri kraschade pga det konstlat låga oljepriset.