Efter fem år av konstant nedgång i ädelmetallsaktier har många följare av denna sektor vant sig vid att varje recovery i dessa aktier måste följas av en stor dipp, men kanske är det precis vad skaparna av pågående bull market vill att småsparare ska tänka. Antingen står de nu utanför och väntar på den stora dippen, eller så har de sålt in i rallyt och väntar på att de ska kunna köpa tillbaka mycket billigare “för det måste ju komma en korrektion snart”. Kort sagt, de missar uppgången och det är poängen.

En helt riggad marknad styrd av en eller några få aktörer är specifikt designad att skaka ut svaga händer/få dig att förlora så mycket pengar som möjligt. Detta är särskilt viktigt i en marknad som hållits vid artificiellt låga nivåer under en väldigt lång tid. De som dominerar denna marknad och sätter priset på aktierna vet att aktierna måste korrigeras uppåt, det är bara en tidsfråga. Det viktigaste för dem när det sker är att så få andra aktörer äger dessa tillgångar när det sker.

Så här ser graferna ut för tillfället för de ledande bolagen:

Procentuellt har dess bolag stigit mycket från sin absoluta botten, en botten som var den mest översålda, by far, någonsin. Kanske inte den bästa nivån att använda som mått, det man minst kunde förvänta sig är återhämtning till nivåer från 2013-2014. Min poäng är att detta inte är en överhettad marknad, knappast något som garanterar en stor korrektion. Absolut inget värt att trada med mer en några procent av en PM-portfölj. Jag ser att den här uppgången kan pågå till mitten av 2017 eller slutet av 2017 innan den stora dippen kommer.

Jag vill se någon form av överhettning innan det ska vara värt att sälja av positioner. Någon sådan kan inte ses i ädelmetallsaktier för tillfället, och särskilt inte i underliggande, guld och silver, istället sker uppgången i lugnt tempo. Kan se silver stiga till $150/oz och guld $3,500/oz före en större dipp (ca -30, -40% från en topp). Michael Belkin säger i en ny intervju på KWN att man ska köpa alla dippar eftersom vi är i första eller andra fasen i en stor ny bull market som han bryter upp i 9 delar (ingen aning om varför). Mao, vi är i 1 eller 2 delen, dvs bara början, där de smarta pengarna köper nu och kommer att äga positionerna i flera år.

Om jag förstår Belkin rätt så menar han att guldaktierna enligt hans kalkyler ska ligga fem gånger högre än idag inom ca 1-2 år. Lyssna vid 16 min in i intervjun.