2008 upptäckte jag av en ren tillfällighet ett litet explorationbolag i Arizona vid namn Wildcat Silver. Handeln i aktien var nästan obefintlig, och priset per aktie var 0,05 cad. De hade ca 40 moz silver i marken plus andra basmetaller. Mycket attraktivt i mina ögon bara baserat på det, men det var potentialen i projektet, potential för expansion av tillgångarna och dess ledning som var mest intressant. Ca 9 år senare har bolaget bytt namn från Wildcat Silver till Arizona Mining och aktien står 60 gånger högre och tillgångarna är ca 10 gånger större. En fantastisk investering för de som köpte när råvarusektorn bottnade ut 2008. Idag liksom då, är det den typen av investeringscase jag letar efter nu när vi befinner oss i tidigt skede av ny bull market i råvarusektorn.

De mest uppenbara har redan tagits upp på guldaktier.se flertal gånger, men det finns en som är extra lik Arizona Mining: Silver Bull Resources befinner sig i ett liknande läge idag som Wildcat Silver gjorde vid botten 2008. Det finns redan tillräckligt stora tillgångar i marken vid sitt huvud projekt Sierra Mojada för att starta en ekonomisk gruva, och det är höghaltigt silver + zink som det rör sig om (precis som Arizona Mining).

  • 90 moz silver i marken (eller upp mot 200 moz vid högre silverpriser)
  • 4670 Mlbs zink
  • Produktionskapacitet: 5.5 moz silver i 18 år
  • Produktionskostnad: 6.5/oz net of zinc

Historiska mine-shafts

Potentialen i fortsatt expansion av tillgångarna är enorm. Bolaget sitter på ett stort projekt inte jättelångt ifrån Arizona Mining, på andra sidan gränsen i norra Mexico. Projektet har en lång historia och omfattar många gamla mine-shafts. Nuvarande tillgång vid Sierra Mojada projektet omfattar bara en liten del av hela projektets landyta och historiska mine-shafts och då sitter de redan på ett av världens största outvecklade silver/zink-projekt. Mine shafts var även fallet hos Arizona Mining och Ventana Gold, som när de borrades visade sig sitta på enorma tillgångar. Poängen är att projekt där det kryllar av historisk småskalig brytning indikerar vad som ligger djupare ner, som blir synlig med modern explorationteknik. Se bilder nedan för kartor med samples och shafts utmärkta:

Uppsidan, även om bolaget inte gör några fler fynd är tillräcklig för en värdeinvesterare att allokera en del av sin portfölj, räknar du in hela projektets potential så är detta det bästa investeringscaset i silversektorn just nu.  Zinkpriset är upp ca 100% sedan 2016, det har gjort att Silver Bulls ledning börjat ta zinken på större allvar. Ledningen kommenterar i senaste pm:

“The start of 2017 is shaping up to be an exciting one for Silver Bull. The exploration drill program targeting the sulphide mineralization provides a new aspect to the Sierra Mojada story which I believe will be transformative to the story if we are able to intercept any significant zones of sulphide. In addition with the strong recent performance and positive outlook for zinc, we now feel the time is right to push the zinc part of the Silver Bull story. Very few companies have zinc assets of the size and grade we have at Sierra Mojada, especially with the sort of infrastructure we have close by immediately adjacent to the project, and in a viable mining country like Mexico. When I consider the silver and zinc resource already defined at Sierra Mojada, coupled with the exploration upside, Silver Bull provides a unique opportunity for investors in both base and precious metals”.

Borrprogramets resultat kommer att börja släppas tidigt i mars och kan bli “transformative” om de lyckas träffa något “significant”. De hål som borrats hittills är av samma längder och grades zink & silver som Arizona Mining som drog upp den aktien 10x från botten. Så därav min fråga, är Silver Bull en Arizona Mining 2.0. Ja, om de träffar. Annars måste vi antagligen vänta på högre silverpriser, som nu verkar ligga precis runt hörnet.

Silver Bull Resources behöver eg inte expandera sina tillgångar något för att skjuta i höjden när sektorn tar nya kliv uppåt, men om de gör det så kommer det att bli drag i den här aktien. En värdering i klass med Arizona Minings (2000% högre) långt ifrån omöjlig i sådant scenario vid dagens priser på underliggande.