Så Victoria Gold har brutit sin negativa trend, hur ser det ut för resten av sektorn? Guldaktieindexet HUI är i ett liknande läge, med en negativ trendlinje som dras från toppen 2011. Victoria Golds utbrott (mfl, Nighthawk) och styrka kan vara ett tecken på att hela sektorn närmar sig utbrott. En mindre omvänd H&S formation indikerar att så kan vara fallet, om HUI bryter ut ur formationen (se grafen nedan) är det sannolikt att indexet tar ett större kliv vilket tar det över motståndslinjen från 2011.

På det intressanta upplägget håller guldpriset på att genomgå det viktigaste utbrottet sedan $1000 bröts (OBS återstår att se ifall priset kan stänga utanför triangeln sista handelsdagen i april för confirmation):

Ett utbrott här tar guldpriset till minst $1600 i år imo. Men som vanligt, varning, TA är TA och kan lika väl betyda ingenting. Min erfarenhet är dock att när det är formationer i denna storlek tenderar de att vara pålitliga.

Allt detta ser väldigt intressant ut, men för att göra saken ännu mer intressant så lägg till silver. Silvergrafen har imo ingen tydlig teknisk formation som kan ge kortsiktig vägledning, däremot ligger den i en enorm cup & handle. Tekniskt kortsiktigt lite oklart, långsiktigt en no-brainer. Det är shortpositionerna som gör silver intressant kortsiktigt, nyligen satte dem nytt all-time-high:

Läs mer här:

Commercial Silver Shorts Just Hit Another New All-Time Record!

Pga det är silvercommunityn väldigt bearish kortsiktigt eftersom mönstret historiskt varit att silverpriset går ner när shortpositionerna är stora. Eftersom den här marknaden är helt riggad och positionerna styrs av en aktör är dessa mönster imo inte tillförlitliga utan ska istället antas användas för att lura ut folk ur sina positioner. Dvs, om vi står inför “the big move”, vilket guldpriset indikerar, så är det sannolikt att de som styr positionerna skapar en negativ bild för att så får som möjligt ska sitta kvar. Varför inte till och med skapa de mest extrema positionerna någonsin för att skapa lite rubriker…….. Väldigt intressant setup.

Drömscenariot för guldaktierna: Guldpriset stänger över motståndslinjen nästa vecka, vilket leder till utbrott för HUI i UHS:en, och sedan utbrott över fallande trendlinjen. Detta i sin tur startar HUI:s test av ATH.