2007, vid toppen av förrförra råvarucykeln köpte Coeur d’Alene Mines upp Palmarejo Silver & Gold, ett exploration/utvecklingsbolag med projektet silver/guldprojektet Palmarejo i norra Mexico. Budet landade på $1.1 miljarder. Vad fick de för pengarna?

  • 89 miljoner oz silver
  • 971,000 oz guld

Årlig produktionstakt idag är​ 4.4M oz Ag and 73,913 oz Au. Om du byter ut guldet mot zink så har du Sierra Mojada som ägs av Silver Bull Resources:

  • 90,8 miljoner oz silver
  • 4.670 miljarder pounds zink

Planerad årlig produktionstakt för Sierra Mojada 5.5M oz silver. Någorlunda jämförbara projekt, dock ska påpekas att Palmarejo har något lägre produktionskostnad. Kan det vara så att Coeur d’Alene Mines håller ett öga på detta grannprojekt för framtida uppköp? Ja, 2011 investerade Coeur $5 m i Silver Bull Resources vid $0.5/aktie och idag äger dem över 5% av aktierna i bolaget.

Spola fram till idag, Coeur har stigit ca 500% från botten slutet av 2015, bolagets skulder har reducerats kraftigt och silver & guld ser ut att vara på väg uppåt. Om denna trend fortsätter är det inte omöjligt att Coeur, mfl börjar titta på nya uppköp.

Silver Bull Resources är den mest uppenbara uppköpskandidaten i silversektorn just nu med ett marknadsvärde kring $20 miljoner. Att Coeur betalade $1.1 miljarder för Palmarejo, som är jämförbart med Sierra Mojada visar hur mycket underliggande värde Silver Bull Resources sitter på idag.

Så fort silverpriset påbörjar sin uppgång igen kommer den här sektorn att bli glödhet. Men för att sätta igång detta måste både Silver Bull och Coeur bryta sina negativa trender i graferna, båda bolagen ligger i enorma fallande trendkanaler som är närmast identiska:

Tar silverpriset ett nytt kliv kommer det pusha båda dessa aktier över övre moståndslinjen och ta dem ur en bear market som pågått sedan 90-talet, tänk det i samband med att silverpriset stiger upp mot $100. Det är inte svårt att se Silver Bull som en av de största investeringsmöjligheterna idag om man ser sådant scenario som troligt. Skulle aktien ta sig tillbaka till ATH är det över 50x, marknadsvärdet vid ATH är ungefär vad Coeur betalade för Palmarejo.