Efter en finansiering med väldigt mycket utspädning är den stora frågan: Är Victoria Gold fortfarande en aktie värd att ha i portföljen? 

250 miljoner nya aktier är som en kniv i ryggen för de långsiktiga investerare som hört bolaget skryta om sin “goda finansiella position” som “förhindrar att bolaget hamnar i en situation där de tvingas späda ut aktiestocken” . 

De stora vinnarna här är Orion Finance och Osisko Royalties, de slapp sitta med under tillståndsprocessen och den kostsamma utvecklingen av projektet, nu sitter de plötsligt med en väldigt stor andel av bolaget med bara ett år till produktionsstart och noll risk. Bra deal!

Så, med det sagt, finns det fortfarande någon uppsida kvar för de som väntat flera år på att finansieringen ska spikas? Mitt svar är JA.

  1. För det första, mängden aktier i ett bolaget behöver inte spela roll i en marknad som inte styrs av fundamenta. Det behöver inte betyda att uppsidan begränsas, OBS för att förstå mitt resonemang läs: https://dave1bs.wordpress.com/2013/08/03/vad-ar-det-styr-aktiekurserna-algoritmer-at-work/
  2. Om ett år kommer bolaget börja tjäna väldigt mycket pengar (produktionsstart april 2019), närmare bestämt ca $155,800,000 (guldpriset 1329 – cash cost 550 * årligproduktion 200,000). Rent cashflow ligger på $265 m och samtidigt är bolagets marknadsvärde idag $262 m. Med andra ord, vid ett scenario där aktien värderas till 10x kassaflöde ska kursen upp 10x härifrån, dvs C$3,5.
  3.  Siffrorna ovan är baserade på 50% av nuvarande pit shell, tillgången kan enkelt expanderas och produktionstakten ökas markant utan någon ny exploration.
  4. Exploration är key här och bolaget kommer att växa organiskt härifrån, det finns potential att det aldrig mer blir någon utspädning. Med 3 mil strike length finns möjligheten att bygga ett stort guldbolag utan vidare utspädning.
  5. Kanske viktigaste punkten av alla, Victoria Gold äger i mina ögon världens bästa guldprojekt och det är Santa Fe. Tänk Eagle som är nog för en kurs 10x högre baserat på dagens guldpris, lägg sedan på uppsidan i exploration över 3 mil av strike length, lägg sedan ytterligare Santa Fe på det så har du blue sky potential.

Vad tror du? Finns det uppsida i Victoria Gold efter finansieringen?