Det här är en uppdatering av https://guldaktier.se/2018/06/15/kommer-silverpriset-falla-kommande-manader-historielektion/

Silverpriset har utvecklats väldigt likt så som det gjorde på 70-talet, där det bröt ner i en kilformation för att sedan bottna ca 4 månader senare. Idag har priset återhämtat sig från dippen och stigit upp till den tidigare stödlinjen som den bröt ned igenom i samband med raset, se graf:

Om man tittar på 70-talets prisutveckling är det exakt det som skedde, se graf:

Det var först när detta motstånd bröts som silver exploderade, den stora uppgången. Säg att silver fortsätter kopiera vad det gjorde på 70-talet, isf är det nu inom någon månad som motståndet bryts och priset bokstavligen exploderar. Från utbrottet i mitten av 1972 steg silver med 308 procent och satte en topp februari 1974, dvs 308 procent upp på bara ca 1,5 år. 

Om silver gör detsamma idag ska priset nå ca $65/oz hösten 2020. Detta var dock bara fas 1 i en mycket större uppgång som peakade 8 år efter utbrottet 1972, uppgången från utbrottsnivån blev över 2500 procent. Om silver gör detsamma idag ska priset nå strax över $400/oz 2027, det hade sett ut så här, länk till graf.

OBS: Allt detta är baserat på ett mönster som antagligen inte kommer upprepas exakt, eller ens i närheten (även om det gjort det så här långt). Men skulle $400/oz 2027 vara omöjligt? Enligt data från USGS kommer allt ekonomiskt brytbart silver vara slut i marken och ovanför marken 15 år från nu (2034), om inte priset går upp tillräckligt mycket för att förhindra detta. Ted Butler beskriver situationen nedan:

Using USGS (U.S. Geological Survey) data, if we were to remove and exhaust all the silver in the ground, we would theoretically extract 570,000 tons (over 18 billion ounces) over the next 29 years. While 18 billion ounces of silver is truly an enormous amount, it would be consumed at the end of three decades and we will not have added an ounce to above ground inventories. At that point we would theoretically have no silver in the ground, and will have long exhausted above ground inventories.That’s zero below ground silver and zero above ground. The only question is how many zeros we have to add to the price to prevent this from happening. This data is so bullish for silver as to defy description. I implore everyone to study the facts closely, because if you do, you will include silver in your portfolio. It will be impossible not to. Years ago I wrote that the fundamentals of silver were so bullish and so compelling that I couldn’t make them up if I tried. My imagination was not that vivid. (källa)

Så skulle $400/oz 2027 vara omöjligt, om USGS har rätt. Absolut inte, tvärtom är det antagligen för lågt.